úterý 2. srpna 2016

Dvůr trnů a růží

Originální název: The Court of Thorns and Roses

Autor: Sarah J. Maas

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016, 2015 (originál)













Obsah

První díl série známé spisovatelky Sarah J. Maas s názvem Dvůr trnů a růží pojednává o mladé Feyre, jejíž rodina před několika zchudla a oni od té doby hladoví, navíc jim také umřela máma. Jediným zdrojem obživy je paradoxně nejmladší Feyre, která se sama naučila lovit a starat se o její sestry a otce, kteří si ani neuvědomují, že bez Feyre by byli už dávno mrtví. Jednoho dne se ovšem Feyre dopustí chyby, když zabije vlka z území chladných a nebezpečných víl, které žijí za zdí. Přijde si pro ni totiž velevážená víla Tamlin, která jí nabízí, že ji zabije, nebo že půjde s ním bydlet do říše víl a už nikdy se nevrátí...
Představte si, že byste žili v luxusu, setkávali se jen s těmi nejváženějšími lidmi a měli jen to nejlepší. A pak by se stalo něco, co by váš dosavadní život změnilo k nepoznání. A vy jste poznali, jak žijí ti méně šťastní lidé a začali bojovat o život.

Přesně to se stalo rodině Feyre, které nejenže umřela matka, ale jejich otec vytvořil finanční problémy takové, že se ze dne na den přestěhovali z jejich obrovského domu do malé chaty a každý den bojují o to, aby alespoň něco dostali do žaludku. Tedy spíše, aby Feyre dostala všem něco do žaludku. I přesto, že sestry Nesta i Elaine jsou nejstarší, o obživu se nezajímají a ještě Feyre o nějaké peníze oberou. A co teprve jejich otec, který v podstatě celou jejich chudobu zapříčinil a kvůli zmrzačenému kolenu nemůže nic dělat (nebo to aspoň tvrdí)? Úloha obživy tedy skončila na nejmladší Feyre, která dala matce na smrtelné posteli slib, že se o ně postará a snaží se ho dodržovat už osm let.

Nejenže hladoví, jejich rodina i všichni obyvatelé vesnice si navíc musí dávat pozor na chladné a zlomyslné víly, které by je mohly ve vteřině pozabíjet. 

Jednoho dne ovšem Feyre v hluboko v lesích narazí na obrovského vlka. Chvíli váhá, ale nakonec se rozhodne, že hlad je silnější a vlka šípem zapíchne. Stáhne z něj kůži (ano, tato kniha není tak nevinná) a prodá ji druhý den na trhu. Vlk byl ovšem změněnou vílou, což Feyre nevěděla. Následující večer do jejich chatičky vtrhne ještě větší vlk, než kterého zabila, a dává za smrt přítele a člena víl na vybranou - buď ji zabije, nebo půjde s ním do říše víl a nikdy se nevrátí.

Po rozhodnutí, že se s ním vydá do říše víl, jí uspí a ona se probudí až v jeho paláci. Zjišťuje, že vlkem je velevážená víla Tamlin. Feyre je nejdřív poháněna bojácnosti a arogancí, ale postupně zjišťuje, že jí Tamlin nechce ublížit a jejich vztah se začíná měnit. Feyre bude nakonec muset zachraňovat jak říši víl, kterou kdysi tak pohrdala, tak samotného Tamlina, k němuž si vytvořila blízký citový vztah

Od autorky Sarah J. Maas jsem do chvíle, než jsem knihu dostala, nic nečetla, a tak jsem byla zvědavá, jak na mě její psaní zapůsobí. Dvůr trnů a růží je typické young adult fantasy plné nadpřirozených bytostí. Autorka dokázala vymyslet magický svět, kde obyčejní lidé a víly mezi sebou dávají najevo svou nevraživost. Postavy byly vcelku sympatické, ale musím vás upozornit, že knížka to není úplně nevinná - krvavých i (více než) milostných momentů je tam opravdu hodně. Sarah J. Maas se rozhodně neostýchala.  
Kniha to byla dobrá, ale není to úplně žánr, který bych vyhledávala. Nicméně věřím, že fanoušci fantasy knih či fanoušci spisovatelky budou naprosto nadšení, protože se v knize neustále něco děje a vztah, který vzkvétal mezi Feyre a Tamlinem byl krásně popsaný. 
Pár bodíků srážím i za konec, který mně osobně připomínal mnoho konců z jiných knížek, chtělo by to něco originálnějšího
Ale jinak příběh hodnotím dobře a jsem ráda, že jsem si od spisovatelky konečně něco přečetla!


Hodnocení:
6,5/10

Za e-knihu moc děkuji vydavatelství CooBoo! Knihu si můžete koupit zde: http://www.cooboo.cz/kniha/dvur-trnu-a-ruzi

zdroje: www.weheartit.com



4 komentáře:

  1. Skvělá recenze, moc za ni děkuji. Na knihu jsem se těšila a diky tomuto shrnutí se na ni těším dál. Krásný večer přeji :-) Marta

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nevieš kedy bude aj e-book?

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)