čtvrtek 25. srpna 2016

London Belongs To Us


Autor: Sarra Manning

Nakladatelství: Hot Key Books

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: young adult


Londýn je nádherné a obrovské město. Dá se ho ovšem procestovat za jednu jedinou noc? To si vyzkoušela hlavní hrdinka knihy Sunny, která za svým podvádějícím klukem cestovala z jednoho kouta Londýna do druhého, aby mu ukázala, co se patří, když někdo někoho podvádí. A taky nám při té příležitosti vylíčí krátkou historii různých části Londýna. 

Spisovatelka Sarra Manning jistě s touto knihou nezamyslela nic světoborného. Příběh je milý, neurazí, je odpočinkový, ale ničím příliš nezaujme a moc ohlasu mít nebude. 

Začíná v momentu, kdy je Sunny dokonale šťastná. Se svou kamarádkou míří na piknik a večer ji bude čekat její milující přítel, aby svůj vztah přesunuli - jak bych to řekla - na další metu. Svět se ji ovšem otočí o 360 stupňů, když jí (a taky všem jejim přátelům) největší drbna školy pošle obrázek Sunnyina přítele Marka, jak se líbá s jinou, naprosto odlišnou holkou. Sunny tomu nejdříve i přes její nelibost věří a plánuje, že si doma zaleze pod deku s kýblem zmrzliny. Mark ji ovšem přísahá, že se nic zlého nestalo - to ta dívka ho přeci začala líbat! Sunny se tedy vydává za nim. Postupně ale začíná zjišťovat, ze se ji Mark vyhýbá a ona proto zažije londýnskou noc, na kterou jen tak nezapomene. 

Kniha poslána od britského Guardianu jako jedna z posledních je útlounká, takže vám čtení rozhodne nezabere více jak pár dní. Je to odpočinkové a hodí se hlavně pro ty, kteří zanedlouho cestují do Londýna. Bohužel, pokud čekáte, ze vám v knize bude trochu nastíněna historie těch nejzajímavějších míst, jste na omylu. Já osobně jsem ze zmíněných londýnských míst znala pouze jedno. Spíš v této knize objevíte nová místa, která by možná stálo za to prozkoumat. Hlavní hrdinka Sunny byla sympatická a všichni její přátele jakbysmet. Angličtina je zde navíc velmi lehká, takže se hodí pro čtenáře, kteří chtějí začít číst v angličtině. 

Knize se ani moc nedá něco vytknout, ale plný počet bodů samozřejmě nemá. Nebylo to nic, nad čím se dá přemýšlet několik dnu. Spíš si myslím, že se vám kniha za pár týdnů vytratí z hlavy. 

Hodnocení:
5/10


2 komentáře:

  1. Škoda. Kniha vypadala opravdu dobře a docela jsem si říkala, že bych ji třeba zkusila, ale jak tak čtu tvoji recenzi, určitě z toho nic nebude. Ale kniha má opravdu pěknou obálku :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)