sobota 20. srpna 2016

,

Nejlepší knihy pro...citové kameny (aneb tyto knihy dojaly i mě)

Zdravím, mí milí čtenáři!
Dnes tu máme další příspěvek do rubriky Nejlepší knihy pro..., kde vám doporučuji různou skupinu knih na dané téma. Dnes se podíváme na trošku zvláštní skupinu, a to na skupinu ,,citových kamenů''. Ano, tu skupinu jsem si teď vymyslela, pokud se ptáte. Nicméně zde mám dvě knihy, které alespoň trochu dojmou člověka, který u knih jinak nebrečí.




Dvěma knihami, které jsem se vám rozhodla ukázat, se staly The Help od Kathryn Stockett a Me Before You od Jojo Moyes. Obě dvě knihy ze mě dokázaly vymáčknout alespoň jednu slzu, a to dokonce The Help snad ani nekončilo tak, aby se člověk rozbrečel!

Jak jsem již mnohokrát zmiňovala, The Help jsem se ostýchala přečíst kolem dvou či tří let. Jednoduše jsem myslela, že černošská tématika zasazená v Americe v padesátých letech minulého století bude na mě příliš těžká. Jednoho dne jsem se ale konečně rozhodla podívat na filmovou adaptaci, která mě osobně neskutečně překvapila a zasáhla. Příběh byl zpracovaný nádherně, plynul rychle a já si tak po skončení filmu říkala, proč jsem tak dlouho čekala. A samozřejmě na plánu poté bylo přečíst si knihu. Co bylo nejzvláštnější na čtení bylo to, že se mi zdálo, jako kdybych film ani neviděla. Knihu jsem četla s takovým pocitem, že příběh ještě vůbec neznám, naprosto ponořená do děje. Ten pocit byl skvělý. A já vám toto krásné dílo opravdu doporučuji. S černochy a černošskou pomocí v domácnostech se zacházelo opravdu velmi špatně. Proto vás tato kniha zasáhne.

Dalším (a posledním) tipem je v současné době nejdiskutovanější a nově zfilmovaná kniha Me Before You od Jojo Moyes. Musíte si ji ovšem přečíst bez toho, aniž byste věděli o knize více než jen ze zadní strany obálky. Je nejlepší číst tuto knihu s ,,čistým štítem''. Jedině tak vás totiž dokáže překvapit tento krásný příběh dvou zezačátku velmi odlišných lidí, kteří si k sobě museli hledat cestu. Příběh je krásně napsaný a skrývá spoustu zapamatovatelných momentů. Ach, zde neukápla pouze jedna slza...




A to jsou má doporučení pro citové kameny, kteří po přečtení snad vymáčknou alespoň jednu slzu! Pokud ne... Tak už vážně nevím.

5 komentářů:

  1. Musím říct, že s tebou úplně souhlasím. The Help jsem nečetla ale Me Before you ano a také nezůstalo pouze u jediné slzy. A chtěla bych se zeptat, jestli by sis chtěla přečíst After You?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! The Help si také určitě přečti, je to nádherná kniha, zase o něčem úplně jiném. No, After You se nechystám přečíst. Nelíbí se mi, že příběh pokračuje, podle mě je skvělý tak, jak skončil, už bych ho neprodlužovala.

      Vymazat
  2. Me before you! Já jsem plakala 2x. Bylo to fakt krásny. Hlavně ta část z pláže. *mrk mrk, melas pravdu* Taky jsem zvedava, jestli bude tak hezky After you!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ano Aničko, soucítím s tebou! :) mrk mrk já vím :D Ty si to přečteš? Tak mi pak musíš říct, jestli to bylo dobrý! :D

      Vymazat
  3. Řadím se do skupiny citlivých kamenů! Juchů! Neřikám, že jsem ještě nikdy u žádné knihy nebrečela, ale rozhodně nebrečím nijak často a nebrečela jsem ani u TFIOS. Největší odhalení!! The Help mám stále doma a ještě jsem ho prostě nepřečtla :D a od Jojo jsem zkoušela číst Poslední dopis od tvé lásky, ale nějak mě to nezaujalo a knihu asi po 30 stranách odložila :/ ale zrovna včera jsem viděla film Než jsem tě poznala a musím uznat, že byl pěkný :) Sice jsem u toho nebrečela, ale mělo to hloubku #sodeep

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)