pondělí 18. srpna 2014

Carrie

Autor: Stephen King

Nakladatelství: Laser

Rok vydání: 1992, 1973 (originál)













Obsah


Carrie neměl nikdo rád. Vůbec nikdo. Ve škole se jí každý posmíval. Když poprvé dostala menstruaci, holky po ní začaly házet tampony. Doma to měla ovšem ještě horší- její máma byla náboženská fanatička. Nechtěla, aby Carrie viděla nějaké nahé ženské tělo. Nebála se zavřít jí do temné komory bez jídla a pití, aby pykala za své hříchy. Zbila ji a vynadala za to, že dopustila, aby dostala menstruaci. Její matka jí totiž vůbec nechtěla. Chtěla celý život být oddaná Bohu, ale když se dozvěděla, že byla těhotná, chtěla se doopravdy zabít. Carrie vychovávala ve strašném prostředí. 
Carrie ovšem jednou zjistila, že dokáže pohybovat pomocí mysli různými věcmi. Rozvinuly se u ní teleknetické schopnosti. A ty se daly velmi zneužít. 
Jedna z holek z ,,tamponového incidentu'' měla výčitky svědomí, a tak přesvědčila svého kluka, aby Carrie pozval na ples. Carrie je úplně omráčená, ale šťastná. Na plese jí všichni chválili, chválili jí šaty a poprvé v životě se cítila dobře. Byli k ní tak hodní.... Někteří lidé se bohužel nemění. Když Carrie a doprovod usedali na trůny krále a královny, převrhly se na ně kýble plné prasečí krve. Pak nastalo peklo. Kvůli Carrie už městečko nikdy nebude takové, jaké bývalo....

Více v celém článku!


Autor a kniha


Stephen King je světoznámý spisovatel hororů. Spousta jeho knih byla i zfilmována. Mezi jeho nejznámější díla patří Carrie (jeho prvotina), To, Zelená Míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank. Myslím, že když se řekne hororový spisovatel, každý si vybaví právě Stephena Kinga.

Ukázka


Matka za sebou zavřela dveře. ,,Jsi žena, '' řekla tiše. Carrie cítila, jak se jí kroutí a vraští obličej, ale nedokázala své mimické svaly ovládnout. ,,Proč jsi mi nic neřekla?'' vykřikla. ,,Mami, já byla tak vystrašená! A všechny holky si z toho dělaly legraci a házely po mně věci a-'' Matka k ní popošla a její ruka, těžká, mozolnatá a svalnatá ruka pradleny se hbitě vymrštila a zasáhla Carrie hřbetem do čelisti. (....) ,,Vstávej, ženo. Zaklekněme k modlitbám. Pomodleme se k Ježíši za své žensky slabé, špatné a hříšné duše.'' 





Můj názor


Vždycky jsem si chtěla zkusit Kinga a jsem ráda, že mě k tomu nakonec donutila povinná četba. O hodně jsem přicházela.

Od začátku příběhu jsem nemohla uvěřit tomu, co čtu. Její máma byla jako z hororu (ehm, ještě aby ne)! Jak mohla své vlastní dítě takhle vychovávat? Pamatuji si, že když Carrie jednou omylem uviděla tělo holky v plavkách, její máma si začala doopravdy drápat obličej. Až do krve.

Carrie ovládala teleknetické schopnosti, a ty tedy nepadly do dobrých rukou. Velmi je zneužila. Zničila všechno. Celé město. 

Kniha nebyla tak děsivá, jako spíš hodně překvapivá. Počkejte si na konec....ten je opravdu drsný. 

Jediná nevýhoda byla ta, že kniha byla strašně krátká! Pouze 174 stran! 

Každopádně jsem ráda, že jsem si od něj konečně něco přečetla a určitě si přečtu ještě něco dalšího!



Hodnocení:
8/10

zdroj nevyfocených obrázků: www.weheartit.com





3 komentáře:

  1. Taky chci začít s Carrie :) Mám ji už dlouho na to-read listu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus jí, je vážně dobrá, hlavně pro začátečníky s horory. :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem kdysi četla a pamatuji si, že mě ohromila a pokračovala jsem i s dalšími Kingovými knihami :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)