středa 13. srpna 2014

Divergence

Originální název: Divergent

Autor: Veronica Roth

Nakladatelství: Slovart (zakoupeno ve slovenském jazyce)

Rok vydání: 2012, 2011 (originál)











Obsah


Když je člověku šestnáct let, stojí před obrovskou volbou- musí si vybrat do jaké frakce bude patřit- Obětavost, Sečtělost, Upřímnost, Mírumilovnost a Neohroženost. Když si vybere frakci, ve které se nenarodil, znamená to, že už nikdy neuvidí rodinu. Všichni se ale mají řídit heslem, které zní: ,,Fraction before blood (Frakce před krví)''. Hrdinkou tohoto příběhu je Beatrice Prior, která se po dlouhé době odhodlá k odvážnému činu přejít z Obětavosti do tak odlišné Neohroženosti.  Ale jaké to tam bude? Zvládne to? Přijmou ji, nebo ji vyhodí a nebude moct patřit do žádné frakce? Beatrice čeká velmi dlouhá náročná cesta, už jenom proto, že je divergentní (podle testů nepatří přesně do žádné frakce a je odolná vůči simulacím). A tito divergentní jsou zabíjeni.

Více v celém článku!


Autor a kniha


Veronica Roth pochází z amerického Chicaga. Píše už od dvanácti let. Kniha Divergence se stala světovým bestsellerem, další knihy v této sérii se jmenují Rezistence, Aliance a nyní napsala nejnovější doplněk s názvem Four- A Divergent story, který vypráví příběh ze Čtyřkova pohledu. 

Ukázka


Nemám domov, budúcnosť ani istotu. Už nie som obetavá Tris ani statočná Tris. Myslím, že ich budem musieť obe prekonať.




Můj názor


Procházela jsem knihkupectvím a nevěděla jsem, co si mám koupit. Najednou mi do oka padla Divergence. Říkala jsem si, že jsem to už někde viděla a přečetla jsem si obsah. Zdálo se mi to vcelku dobré, a tak jsem to zkusila. Nyní si říkám- jak jsem se proboha mohla považovat za knihomolku bez toho, aniž bych přečetla Divergenci?! Ano, tak to bylo dobré.

Pamatuji si, že už první stránka mě upoutala a v hlavě mi lítaly otázky: ,,Proč se nemůže koukat do zrcadla? Co jsou to ty frakce?'' Cítila jsem se stále napjatá, prožívala jsem s Tris (její nové jméno v Neohroženosti) její test, to, když zjistila, že je divergentní, její začleňování.... 

Tris mi byla velmi sympatická, stejně tak i upovídaná Christina z Upřímnosti. Na Čtyřku jsem si musela chvíli zvykat, ale potom se mi zalíbil a fandila jsem jejich vzkvétající lásce, ale řeknu vám, kdo mi byl naprosto odporný- Eric. Jeho zásady, pravidla, brutálnost a krutost....Prostě ne. 

Dočetla jsem poslední větu a první, co mi proběhlo hlavou bylo: ,,Páni. Páni!'' Po pár sekundách následovalo: ,,Musím mít další díl.'' 

Nebylo to tak úžasné jako Hunger games, ty nic nepřekoná, ale bylo to skoro tak dobré. A to, že Divergence je přesně pro fanoušky Hunger games, je určitě pravda, můžu jenom souhlasit.

Takže teď mluvím k těm, co knihu ještě nečetli- zvedněte se a jděte do knihkupectví nebo knihovny a přečtěte si to. Musíte! 



Hodnocení:
10/10 (už jste vstali a běžíte pro tu knihu? :D)

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com




4 komentáře:

  1. Tahle recenze se mi vážně moc líbí:) ..Četla jsem Divergenci už dávno, ale když jsem si teď pročítala tvojí recenzi jsem si uvědomila proč se mi to vlastně tak líbí:) Můžu s tebou ve všem jen souhlasit:) Taky si myslím, že Hunger Games to nepředčilo, ale je to vážně dokonalá kniha:) Všechny tři díly:)
    určitě pokračuj v psaní recenzí:)
    XoXo NatalyV13

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu ani popsat, jak moc mě tvůj komentář potěšil, opravdu! Jsem strašně ráda, že se ti to líbí. :) Přesně tak! :) A neboj- pokračovat určitě budu, už jenom kvůli tvému skvělému komentáři! Jsi skvělá!

      Vymazat
  2. Všechny díly mám doma :) A přečtené(jednou, ale ne naposled). A myslím, že ty, kteří knihu nečetli tvá recenze naláká si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)