neděle 10. srpna 2014

Hunger games- Vražedná pomsta

Originální název: Hunger games- Catching fire

Autor: Suzanne Collins

Nakladatelství: Ikar (zakoupeno ve slovenském jazyce)

Rok vydání: 2012, 2009 (originál)






Obsah


Katniss a Peeta vyhráli Hladové hry a nyní cestují po všech krajích v rámci Vítězného turné. Doufají, že po konci už budou mít pokoj. Navždy. Ale nic není, jak se zdá. Katniss se kvůli ,,incidentu s bobulemi'' znelíbila prezidentu Snowovi, protože lidé tento vzdor berou jako revoluci proti režimu. A Katniss to má na turné urovnat. Zároveň nastávají jubilejní 75. hry, a ty jsou vždy speciální. Tento rok se všichni doposud žijící splátci, kteří vyhráli, musí dostavit do nové arény, aby znovu bojovali. To znamená jediné- Katniss a Peeta se vrací do arény a znovu musí bojovat o přežití.

Více v celém článku! 

Ukázka


Áno, víťazi sú najsilnější z nás. Prežili v aréne a unikli zo slučky chudoby, ktorá nás škrtí. Pre všetkých ostatných sú stelesneným nádeje v zúfalstve. 









Můj názor


Na tuhle knihu jsem se vrhla hned po přečtení prvního dílu (taky proto, že vlastním komplet všech tří knih, takže jsem si nemusela kupovat další díly :)). Hrozně jsem se těšila, protože u tohoto dílu jsem opravdu nevěděla, co se stane- film ještě nebyl.

I zde mě příběh chytil hned od začátku. Bylo mi líto, že Peeta a Katniss nemají dobrý vztah- jsou si přece souzeni!


Mezi nové postavy nyní patřil Finnick (v pohodě, ale na Peetu nemá), Mags (roztomilá milá stařenka), Beetee (chytrolín) a Johanna (ehm....odvážná!). 

Spoustu věcí mě tam šokovalo. Ale řeknu vám, co mě šokovalo nejvíc- návrat do arény. Oba měli špatné sny kvůli aréně, už nikdy se tam nechtěli vrátit- byla to jejich nejhorší noční můra, která se
bohužel naplnila.


Něco vám řeknu- Katniss se neměla oddělit od Peety. To nebyl dobrý nápad. Viděla ho naposledy jako toho pravého, hodného, milého Peetu. A netušila to.

,,Ja nebudem nikomu veľmi chýbať,'' povie bez štipky sebaľútosti. Je pravda, že jeho rodina ho nepotrebuje. Budú za ním smútiť, spoločně s hŕstkou priateľov, ale život pôjde ďalej. Dokonca aj Haymitch to s pomocou množstva bieleho alkoholu prežije. Uvedomím si, že Peetova smrť by sa neodvratne dotkla iba jediného človeka. Mňa.
,,Mne by si chýbal,'' poviem. ,,Potrebujem ťa.''

V tomhle díle bylo spoustu silných, smutných a napínavých momentů. Opravdu jsem neměla ponětí, jak tohle všechno může dopadnout. Konec byl přímo skvělý! Vím, že byl tragický, ale nečekaný, alespoň z mého pohledu! Katniss to vymyslela výborně. Ale odplata Snowa bude strašná....


Další skvělý díl, možná ještě trošičku lepší než první! Ne, všechny jsou nejlepší, nebudu si vybírat. :)

Katniss Everdeen, girl on fire.




Hodnocení 
1 000 000/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com



1 komentář:

  1. Z druhého dílu jsem také nadšená :)
    Třetí jsem zatím nečetla, protože jsem se dohodly s kamarádkou, že na film vždy půjdeme spolu a vždy to bude o momentu překvapení. Ale rozhodně se na něj na podzim chystám (alespoň porovnám, co je v knize jinak než ve filmu)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)