čtvrtek 21. srpna 2014

Mizéria

Originální název: Misery

Autor: Stephen King

Nakladatelství: Smena (zakoupeno ve slovenském jazyce)

Rok vydání: 1991, 1987 (originál)












Obsah


Paul Sheldon- známý spisovatel románů o Misery- jednoho dne nabourá autem. Zachrání ho Annie, jeho obdivovatelka číslo jedna. Dává Paulovi léky, jídlo, stará se o něj.... Ale každého asi napadne, proč ho neodvezla do nemocnice a nechala si ho u sebe, i přesto, že má úplně zlámané nohy? Annie se v jednu chvíli chová šťastně, ráda čte jeho romány, ale její nálada se v sekundě může změnit, třeba když se stane něco v Paulově knize, co se jí nelíbí. Paul je na ní bohužel závislý, nemůže vůbec chodit. Annie se ukáže jako maniak s depresemi a nebojí se udělat různé morbidní věci, aby u ní Paul zůstal navěky a napsal pokračování jeho série jenom pro ni.

Více v celém článku!


Autor a kniha


Stephen King je světoznámý spisovatel hororů. Spousta jeho knih byla i zfilmována. Mezi jeho nejznámější díla patří Carrie (jeho prvotina), To, Zelená Míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank. Myslím, že když se řekne hororový spisovatel, každý si vybaví právě Stephena Kinga.

Ukázka


,,Ona nemôže zomrieť!'' zvrieskla naňho. Čoraz rýchlejšie a rýchlejšie roztvárala prsty a znova ich zatínala v pästě. ,,Misery Chastainová nemôže zomrieť!'' 






Můj názor


Jelikož se mi Carrie líbila, rozhodla jsem se přečíst si další knihu, kterou jsem našla v domácí knihovně na doporučení mojí mámy. :)

A musím říct, že jsem ráda, že mi to doporučila, opravdu. Příběh je zajímavý od začátku do konce, někdy dosti morbidní....Och, nechci vzpomínat na ty scény! Ale ani přesto, že tam byly nechutné scény, jsem na knihu nezanevřela. Morbidnost k hororům prostě patří.

Annie byla blázen. V jednu chvíli byla v pořádku, ale když jí něco naštvalo, dokázala dělat tak strašné věci (tak dobře, jednu scénu krátce popíšu- měla vztek, vzala myš, tu zmáčkla tak, až z ní začala vytékat krev, kterou si pak....olízala z rukou....). Pardon, ale musela jsem trochu přiblížit, jak se chovala. Paula chorobně zbožňovala, až tak, že by ho dokázala zabít. Až tak, že by dokázala zabít všechny, kteří ho začali hledat. Paul byl u ní v zajetí hodně dlouho.

Jsem ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla a chtěla bych zkusit ještě nějaké další od Kinga! Připravte se, že se budete bát a zakrývat pusu při hrozných scénách jedné fanatické obdivivatelky....



Hodnocení:
8/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com



4 komentáře:

  1. O téhle knížce jsem vůbec nikdy neslyšela! :) Možná si ji přidám na seznam )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy? Je i film, i když v něm je pár scén jiných než v knize. No, je to docela psycho a párkrát i krvák.... Ale jinak super! :D

      Vymazat
  2. o tom jsem nikdy neslyšela! :O vypadá to dost drsně... musí to být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, drsné to je, to máš pravdu! :D Ale zajímavé taky. :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)