středa 13. srpna 2014

Ostré předměty

Originální název: Sharp objects

Autor: Gillian Flynn

Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2013, 2006 (originál)












Obsah


Camille je druhořadá reportérka nepopulárních novin žijící v Chicagu. Když jí její šéf řekne, že má udělat reportáž o dvou brutálně zabitých malých holčičkách, kterým byly vytrhány zuby, není vůbec nadšená, už jenom proto, že se to odehrálo v jejím rodném městě Wind Gap. Postupně se ale dozvídá čím dál hrůznější věci, víc a víc se do případu ponořuje, až zjistí, kdo za vraždu může. A také kdo může za dávnou smrt její sestry. Nebude se jí to líbit. Osoby jsou blíž, než kdy čekala.

Více v celém článku!


Autor a kniha

Gillian Flynn je americká bestsellerová spisovatelka žijící v Chicagu. Její knihy byly přeloženy do osmadvaceti jazyků. Kromě Ostrých předmětů napsala i Zmizelou a Temné kouty.

Ukázka


Vylezu z vany a koutkem oka zahlédnu ze strany na noze: kráska. Návlékám si svetr, a vtom vidím na zápěstí: zranitelné. Proč tato slova? (....) Jedno vím jistě, že tehdy pro mě bylo důležité vidět ta písmena na svém těle, a nejen vidět, ale cítit je.


Můj názor


Kniha začala tak, že jsem nejdřív byla chvíli zmatená a nechápala, ale rychle jsem vše pochopila. 

Camille byla žena po třicítce, nebyla spokojená se svou prací, se svým bydlením, se svým životem. Když musí jet kvůli reportáži do jejího nudného rodného města, má ještě horší náladu. 

Možná i proto,že má hodně divnou rodinu. Její matka jí nenávidí a stále je proti ní a její třináctiletá sestra Amma má velmi zvláštní výbušnou povahu, navíc se před matkou tváří jako malá holčička a venku chodí ve velmi odhalených modelech. 

Ani Camille není úplně v pořádku. Když byla mladá, řezala si na sebe různá slova, která jí napadla. A zničila si celé tělo.

Začala s tím , když jí v mládí umřela sestra Marian. Nikdy nevěděla proč. Ale pak, pomocí dvou případů malých holčiček, se to dozvěděla.

Po stálém pátrání a vyslýchání je výsledek více než nemilý. Je strašný, hrozný! Zjistila vraha holek. I proč zemřela Marian. Asi si přála, aby tenhle případ nikdy nedostala. Aby se nikdy nic nedozvěděla. Aby to bylo navždy tajemství. Jenomže to tak nebylo. Kéž by jí ty osoby nebyly tak blízko! 

Gillian Flynn mě i v další knize přesvědčila, že je výborná spisovatelka, Ostré předměty se mi líbily možná ještě trochu víc než Zmizelá. Bylo tam napětí, bylo to odporné, ale výborné!

Hodnocení:
9/10


4 komentáře:

  1. O knížce slyším poprvé, ale po tvé recenzi jsem si jistá, že si jí určitě přečtu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti! Jsem ráda, že jsem tě přesvědčila! :3

      Vymazat
  2. Tahle knížka mě děsí, to se přiznám bez mučení :D Vlastně všechny knížky od této autorky mi přijdou takové morbidní a děsivé. Měla jsem v knihkupectví v ruce Temné kouty a dlouho zvažovala, jestli koupit nebo ne, ale radši jsem chňapla po Metru 2033 (už toho začínám litovat... :D) Jenom by mě zajímalo, jestli jsou tam nějaké nechutnosti nebo příliš drastické scénky, jestli ne, tak bych se po ní možná ještě podívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou děsivé, to je pravda. :D Temní kouty mi přišly nejmíň zajímavé, a tak jsem si přečetla radší Zmizelou (výborná) a tyhle Ostré předměty, ale myslím, že nakonec i na ty kouty přijde. :D Metro 2033 čte moje ségra! :D No....musím přiznat, že pár scének tam je, jelikož jsou tam přece jenom dvě brutálně zavražděné holčičky.... Nemyslím si, že jsou moc morbidně popsané, ale to je u každého jinak, u někoho jiného mohou být.... Každopádně bych ti doporučila zkusit nejdřív Zmizelou, jednak bude v kině (Gone girl) a jednak tam žádné morbidní scény nejsou. :) Díky za přečtení! :3

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)