pondělí 11. srpna 2014

Zlodějka knih

Originální název: The Book thief

Autor: Markus Zusak

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2009, 2005 (originál)












Obsah


Je období druhé světové války. Liesel Memingerová a její bratr cestují k nové rodině, protože jejich matka se o ně už nemůže starat. Její bráška bohužel po cestě umře. Ona a její máma ho pohřbí, příčemž jednomu z hrobníků vypadne jakási černá knížka, kterou Liesel vezme, a tak vlastně začala ,,kariéra zlodějky knih''. Jejími novými rodiči se stanou Hans Hubermann a Rosa Hubermannová bydlící v Nebeské ulici. Hans je dobrosrdečný, milý člověk, zatímco Rosa je přísná a drzá. Hans jednou najde knihu, kterou Liesel vzala a rozhodne se, že se spolu budou učit číst. Kniha se ukáže jako ,,Hrobařova rukověť''a Liesel s Hansem jí společně celou přelouskají. Knihy a slova se stanou pro Liesel novou vášní a útěchou v tom hrozném válečném období. Celá rodina ovšem musí skrývat jedno obrovské tajemství- ve sklepě schovávají Žida, o němž se nikdo nesmí dozvědět. Mezi Liesel a Maxem vzniká krásný přátelský vztah a jak Liesel sama říká, Max jí otevřel oči.

Více v celém článku!

Autor a kniha


Markus Zusak je spisovatel pocházející z Austrálie. Zlodějka knih se stala neuvěřitelným bestsellerem, prodalo se jí více než jeden milion výtisků. Kromě Zlodějky knih napsal Markus Zusak i knihu Posel

Ukázka

Místnost se plynule smrštila, až zlodějku knih dělilo od polic pár drobných krůčků. Hřbetem dlaně přejela podél první police a poslouchala, jak jí nehty šustí po páteřích jedné každé knížky. Znělo to jako hudební nástroj, nebo jako tóny utíkajících nohou. Použila obě ruce. Vyslala je do závodu. Jedna police proti jiné polici. A pak se zasmála. (....) Kolika knih se dotkla? Kolik jich cítila?




Můj názor


Věděla jsem hned, že tohle nebude jen tak nějaký příběh napsaný jenom proto, aby se prodával. Ne, tenhle byl jiný. 

Liesel hned na začátku své dlouhé cesty pocítila šok a smutek bez svého bratříčka. Ještě k tomu se musela oddělit od maminky a tím pádem byla na vše sama. Naštěstí jí pomáhal starostlivý Hans. Společně se naučili číst, on jí dokonce ukázal sklep, který byl něco jako obrovský slovník. Na zdích byla napsána různá nově naučená slova. Navíc se skamarádila s Rudym, který jí byl oporou a vždy od ní chtěl pusu. A dokonce se spřátelila i se starostkou, která měla obrovskou knihovnu, kde si Liesel mohla číst. Knihy a slova pro ní znamenaly všechno. Nový svět. A pak se na scéně objevil Max. Příběh se vyvíjel dál. Až do té tragické noci. Noci, která se ani nemusela stát, nebýt té chyby.

Zlodějka knih je nádherný příběh, který by si každý měl přečíst. Jsou tam situace, kdy je cítit ta hrozná válečná nálada. Nikdo se nemohl pořádně uvolnit, co když se něco stane? Co když začně bombardování? Co s nimi bude? I Liesel se toho obávala. Ale díky knihám se dokázala alespoň na 
chvíli přenést do jiného světa. 



Hodnocení:
10/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com




2 komentáře:

  1. Krásne opísané akoby mojimi slovami ale ešte môžeš pridať k tomu o spisovateli že príbeh je s časti písaný podľa skutočnosti, že vlastne opisoval príbehy ktoré mu mama rozprávala z detstva a že jeho mama bola s nemecka a otec s ruska a spolu sa presťahovali do Sydney- ja som toto mala napísané vzadu na knihe, na tom obale :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji! Oh, to jsem nevěděla, ale díky za tip! :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)